zondag 25 juli 2021

Privé

Over de intercom vroeg ze of ik tijd had voor een terugkoppeling. Even later, bij mij aan tafel, werd mij door mijn contactpersoon verteld dat het team zeer positief op mijn woorden had gereageerd. Ik was eerlijk en duidelijk.

Dit had ik eigenlijk ook wel verwacht. Het gaat hier immers over professioneel denken en handelen. Maar enige voorzichtigheid was er eveneens, want ik kan hier dan wel wat van vinden, hoe de medewerkers hierover dachten wist ik natuurlijk niet.

Er werd onlangs aan mij gevraagd of ik nog aandachtspunten had voor het teamoverleg wat toen nog aanstaande was en waarin ook mijn persoontje zou worden besproken. Waar ik aanvankelijk geen input had, sneed ik op de valreep toch maar dat ene onderwerp aan. Ook al gaat het feitelijk niemand wat aan, tot een bepaalde hoogte zal ik hierbij wel de hulp nodig hebben van de ADL’ers. Er zijn aan mij overduidelijke wensen en verwachtingen geuit, waar ik op dat moment wel aan moet en wil voldoen.

Waarom die twijfel? Het is eerder schaamte. Ook ik moest die drempel over. Volgens mij is het trouwens een heel menselijk onderwerp. Waar en hoe je ook woont, zorgbehoevend of niet. Misschien gaat het niet iedereen aan, of toch wel? Dat ik hier een blog over schrijf, is geen naïeve, ondoordachte actie. De vraag was, is en blijft waarom ik dit onderwerp eigenlijk met anderen, laat staan mijn naasten, zou delen? Ook dit is mijn leven, mijn leven met MS. Had ik een ander, zelfstandiger leven gehad, dan was dit niet in mijn hoofd opgekomen. Maar ja, dan was ik ook nooit aan bloggen begonnen.

Wonen bij Fokus is ook zelfstandig wonen, maar dan met een team van zorgverleners om mij heen. Is iets privé houden in dat geval minder vanzelfsprekend? Dat niet, maar het belang zag ik wel. Eigenlijk zelfs de noodzaak! Vandaar dat ik een eigen schrijfsel liet voorlezen tijdens de vergadering. Om met de juiste woorden het team te laten kennismaken met mijn nieuwe werkelijkheid. Dat ik soms gebruik zal gaan maken van die andere vorm van zorgverlening, die door Stichting Alternatieve Relatie, ook wel sekszorg genoemd.

De Fokusmedewerkers zullen hier slechts indirect mee te maken krijgen, zoals mij vooraf, op minder gebruikelijke tijden douchen en idem het bed verschonen. Vanwege extra werkdruk voor hen is enige introductie wel op zijn plaats, denk ik. Misschien loop ik trouwens achter de feiten aan, weten ze dondersgoed hiermee om te gaan.

Niet iedereen zal op dit nieuws zitten te wachten. Sorry daarvoor, wegklikken mag. Maar ergens denk ik wel te weten dat ik niet de enige ben en ik schaam mij hier niet meer voor. Al jaren spelen de gedachten zo nu en dan op. Veel vaker! Ik ben niet van beton. Ook ik heb zo mijn behoeften aan knuffelen, aanraking, intimiteit, seksualiteit.

Een goed libido is één, het realiseren is vers twee. Enkele jaren geleden stelde een vriend aan mij voor om dan maar een prostituee langs te laten komen. Ammehoela, dat ga ik niet doen. Inmiddels heb ik dus deze andere stap gemaakt.

De verbeelding spreekt voor zich. Details zal ik jullie besparen. Die zijn privé!

zaterdag 10 juli 2021

Zin

 ‘En nu heb ik zin in een broodje Kebab.’

Onlangs was ik eindelijk weer eens in het centrum van Zwolle, met pgb-ondersteuning! Daar heb ik dat goddelijk broodje Kebab gescoord, waar ik al een tijd over fantaseerde. Sindsdien ben ik zeer eentonig geworden bij het dagelijkse ritueel. Het is alleen nog maar dat ene broodje kebab. Eerder wisselde ik nog wel af. Dan had ik zin in een gehaktbal, een tosti, chips, ijs, whatever.

Hoe kinderachtig ook, het gaat vanzelf, een Pavlov-reactie. Wanneer ik op bed word gelegd, voor een siësta of de nacht, ontstaat de gedachtegang. Waarom ik deze uitspreek? Het is inmiddels een ritueel geworden, ik vermoed ook voor de ADL’ers. Misschien ook tot irritatie, maar het leidt zeker tot een vervolg. Van lol hebben en dooddoeners tot een kort gesprek. Immers, de stap van ‘zin hebben in wat lekkers’ naar ‘zin van het bestaan’ is zo gemaakt.

Of mijn wens tot wat lekkers reëel is? Eerder niet dan wel, denk ik. Hoewel ik best wel primair ben aangelegd, altijd wel wat lekkers lust, heb ik toch ook zo mijn grenzen, die ik zowaar ook nog wel eens serieus neem. Dat ik bewuster op mijn voedingspatroon zou kunnen letten, weet ik heus wel. Al worden mijn ledematen steeds dunner, ik zie mijn buikje en onderkin aanwezig zijn. Maar laat mij duidelijk zijn, ik snoep zelden. Alleen al omdat ik gewoonweg zelf niets kan pakken.

Of is mijn ’zin hebben in…’ eerder een soort van zelfkwelling? Meestal benoem ik happerij wat ik toch niet in huis heb. Een zelftest hoe sterk ik ben? Misschien is dit een onderdeel van het grotere acceptatieproces waaronder ik nog steeds leef.

Wanneer ik na eerdergenoemde opmerking vervolg met de quasi intellectuele vraag aan mijzelf en de Fokusmedewerkers naar de zin van het bestaan, is dit ogenschijnlijk gekscherend bedoeld. Maar die vraag heeft weldegelijk een serieuze ondertoon. Zeker als ik even later weer alleen ben. Is er een zin van hèt bestaan? Of in ieder geval van mijn bestaan? Waarom leef ik? Heb ik nog een doel in mijn leven, ondanks MS? Of dankzij MS?

Jeetje, dè zin van hèt bestaan? Weet ik veel! Voortplanting? Onze planeet beschermen? Een medemens zijn? Of een goed leven hebben? Nee, dat laatste is prettig en belangrijk, maar toch niet meer dan dat? Kijk, tot anno nu toe heb ik een prima leven gehad. Van huisje, boompje, gezinnetje, baan en burgerlijk. Maar ook van een nieuw leven met een mooie ontwikkeling tot zelfstandigheid en krachtig voelen. Door vrijwilligerswerk, sociale contacten, schrijven en cultuur snuiven.

Maar nu? Ik ben 51, wil ik zo doorgaan? Pardon, hoor ik mezelf goed? Natuurlijk wil ik doorgaan. Nee, ik ben echt niet aan het twijfelen hierover. Maar het besef dat ik iedere dag overal mee geholpen zal moeten worden vreet weleens aan mij.

Of is bovenstaande twijfel niet meer dan van corona gerelateerde, deprimerende doemdenken? Misschien. Het mooie, prettig gevulde leven stond opeens stil. Hoewel ik mijzelf een positivo vind kan corona invloed hebben gehad. Toen onlangs Nederland versoepelde lachte het leven ook mij weer toe.

Ondanks nieuwe beperkingen, blijft mijn zin in het leven bestaan!