dinsdag 21 december 2021

Ballen

‘Oh, cute!’ Ook hoorde ik al eens dat het een lieverd, poepie of leukerd is. Alsof medewerksters van waar ik woon, het betreft in dit geval toch echt alleen maar vrouwen, spraken over mijn nieuwe puppy, die ik helemaal niet heb.

Het kerstboompje op mijn tafel roept soms al dan niet oprecht vertederende reacties op. Terwijl het absoluut geen bijzondere verschijning is en nog een neppert ook. Uit zowel praktisch oogpunt als gemakzucht is trouwens al het groen in mijn huis volledig nep. Gefronste wenkbrauwen hierover doen mij niets. Sorry!

Tot zeven jaar geleden wilde ik nauwelijks kerstfrutsels in huis hebben, laat staan een boom. Waarom? Daarom! Op mijn vraag antwoordde Wyanne: ‘Klopt! Voor jou hoefde dat allemaal niet. Uit pure ellende heb ik destijds maar lichtjes in de kamerplanten gehangen.‘ Belachelijk natuurlijk, wat schaam ik mij daarvoor. Dat ik niets met kerst heb en een boom weigerde, dat kan gebeuren. Maar niet als ik nog met een levenspartner te maken heb, die dit juist wel wil. Maar laat ik mezelf niet teveel afkraken. Ik wist niet beter. Gelukkig kreeg ik te horen dat toen de twee dochters er waren, ik al enigszins bekeerd was en wij wel een kunstkerstboom hadden met onbreekbare ballen.

Inmiddels staat er zelfs een tweede kerstboom in mijn huis. Uiteraard ook een neppert, maar deze is van hout en steen. Sommigen zullen het al raden. Natuurlijk is het een van de prachtige kerstbomen van mozaïeksteentjes, door mijn zus Corinne met de hand gemaakt.

De ommezwaai naar het tolereren van een kerstboom verliep verre van geleidelijk aan. Van een vriendin kon ik haar kunstkerstboom van meer dan twee meter hoogte krijgen. Dit aangevuld met een aantal dozen met een veelheid aan ballen en slingers en een mooi groot rieten omhulsel om de metalen standaard onderaan te verhullen. Dit laatste detail zou twee jaar later het einde van de boom in mijn huis betekenen.

De neppert was groot en zwaar en bestond uit drie delen. Gebruiksvriendelijk zou ik die constructie niet noemen. Gelukkig had ik beneden nog een schuur om dit een ruimtevretende gevaarte weg te werken. De betreffende vriendin hielp mij de eerste keer met het opzetten en versieren van de boom. Het werd een plaatje! Ja, zelfs ik was verkocht.

Een jaar later waren mijn dochters zo lief om als verrassing de boom in elkaar te zetten en te versieren. Toen ik thuiskwam was ik blij, maar concludeerde wel meteen dat de rieten mand, die om de voet moest, was vergeten. Hoezo mierenneuker? Het advies ‘Papa, dat doen wij volgend jaar wel weer’ negeerde ik en aan een medewerker vroeg ik de boom ‘even’ op te tillen, zodat Susanna het omhulsel eronder kon schuiven. Tien tellen later lag de boom horizontaal, tussen heel veel scherven. Begrijpelijk, de kerststemming zat er goed in!

Gelukkig had ik wel de ballen om sorry te zeggen en waren er ook nog meer dan genoeg ballen op voorraad om de boom voor een tweede keer op te tuigen. Het besluit om enkele dagen na kerst de boom weer weg te geven was niet moeilijk.

Ach, wat is nep en wat is echt als het om kerst gaat?

 

donderdag 2 december 2021

Plaatjes

Het idee kwam zeker weten van haar en ik mocht meeliften.

Volgens mij waren wij zo’n twee maanden geleden bij mij thuis en kwam tijdens de koffie al pratende het plan ter sprake. Dat kwam erop neer dat zij het maken van een fotoserie voor ogen had. Met afbeeldingen rond mensen met een beperking, maar dan een ietsje anders.

Nadat Nynke alles verteld had was ik enthousiast geworden; een ‘nee’ was gewoonweg geen optie. Zodra het kon ging ik online om naar voorbeelden te zoeken van situaties die volgens mij de lading dekten. Het ging dus om het vastleggen van mensen die ondanks een beperking op hun manier gewoon deelnemen aan de samenleving. Aangevuld met eigen creativiteit doemden voorzichtig al enkele beeltenissen achter mijn ogen op.

Zo verliep, volgens mij althans, het verhaal achter dit fotoproject. Toch twijfelde ik. Niet dat dit ook maar een beetje belangrijk is, maar hoe zat het ook alweer? Het ging anders, bleek toen ik het Nynke vroeg. ‘Het was inderdaad tijdens de koffie bij jou. Wij kregen het over in een rolstoel model zitten, maar dan wel naakt. Zo kwamen wij terecht op het idee van mij voor het maken van die fotoserie.’ Omdat ik mij niet kan voorstellen dat ik uit het niets met haar over naakt in een rolstoel zitten praat, laat staan als model, moesten we verder in dat ene ongedefinieerde moment graven.

Toen wist ik het weer. In eerste instantie kwam de sauna en zo’n onvermijdelijk ijskoud dompelbad ter sprake. Zodoende ging het daarna over koud afdouchen en hoe gezond dat schijnbaar is. We daagden elkaar uit om onszelf dit dagelijks te laten ondergaan en, geloof me, sindsdien eindig ik iedere ochtend onder een koude waterstraal. Hooguit twintig seconden, lang zat. ‘Oja’, vervolgde Nynke. ‘Maar daarna ging het toch echt over schilderen en onder andere naakt model zitten in een rolstoel, want op die manier kwam mijn idee van een fotoserie rond inclusie aan bod. Jij had het al spoedig over een blinde dominee op de kansel met een hulphond onderaan het trapje. Volgens mij ging toen het balletje rollen.’

En zo was het project geboren. Het zou gaan over mensen met een beperking, terwijl ze met werk of hobby bezig zijn. Maar op de afbeeldingen zou de beperking niet direct duidelijk moeten zijn. Niet omdat deze er niet mag zijn, wel om de aandacht te richten op dat wat er pas echt toe doet. De eerste ideeën waren genoteerd, spoedig bleek dat nieuwe suggesties niet als vanzelf ontstaan. Overigens, dat er meer bij zo’n project komt kijken dan wij aanvankelijk beseften is inmiddels ook wel duidelijk.

Een belangrijke vraag was natuurlijk wie de foto’s zou gaan maken. Ons idee ging uit naar een jong iemand, met kennis van zaken en een frisse blik. Zo kwamen we via een docent van het Deltion College in contact Esther, Dide en Estelle, drie tweedejaars studenten van de opleiding fotografie. Inmiddels zijn wij alweer een tijdje onderweg en hebben we verscheidene situaties in beeld gebracht. De resterende plaatjes zitten nog in ons hoofd.

De eindresultaten komen natuurlijk samen, maar hoe en waar? Een kalender, een expositie, allebei?